La Llacuna al Penedès llegendari

El dissabte 19 d'agost va tenir lloc una conferència de Benvingut Moya, més conegut com a Bienve Moya, organitzada pel CELL.
Camil Queraltó, president del CELL, en fer la presentació de Bienve Moya va destacar les múltiples facetes per les que és conegut i reconegut: escriptor, folklorista, gestor cultural, actor, director de teatre... i creador de la paraula correfoc.
En Bienve Moya va aprofitar la referència a la paraula correfoc, creada per similitud als correbous de Cardona, per explicar coms'havia gestat el mot. 
El correfoc, conegut actualment com a desfilada de dracs, diables i altres bèsties de foc que dansen sota la pirotècnia i interactuen amb el públic, va sorgir l’any 1979 quan l’Ajuntament de Barcelona va organitzar la primera trobada de Dracs de Catalunya amb motiu de les festes de la Mercè. Es van reunir una desena de dracs, alguns dels quals, per diversos motius, estaven oblidats o perduts en racons impensables de municipis catalans i també s’hi van convidar dues colles de diables, els de l’Arboç i els de Vilanova, per tal de fer el seguici més complet. I va ser durant la celebració d’aquesta trobada de Dracs quan, de forma accidental i espontània, es va produir una interacció inesperada amb el públic.
Aquesta acció es va repetir per les festes de la Mercè de l'any següent i, buscant la forma adequada d'anomenar-la, va sorgir la paraula correfoc.  
Els correfocs es van projectar ràpidament a altres municipis i, de mica en mica, s'han transformat en una tradició moderna impossible d’esborrar de l’imaginari col·lectiu.
Després Bienve Moya va passar a parlar de llegendes i altres relats mítics recollits al seu llibre "Olerdulae. Els contes del Penedès (del mar a terra endins)" editat per l'editorial vilanovina El cep i la nansa l'any 2017.
Va llegir algunes de les llegendes relacionades amb la Llacuna o terres veïnes com "El llop blanc de la Llacuna", "Les dones d'aigua" o "La filla de can Fàbregues" que parla de la font de Llinars propera al coll de la Barraca.
El nombrós públic assistent, que va omplir totalment la capella, es va mostrar molt satisfet amb l'amena i instructiva xerrada. 

Comentaris