Presentació de la recerca sobre la Missa de Pastors de la Llacuna

En el marc dels actes programats de la Fira de Sant Andreu de la Llacuna (1337-2019) i la 40a Matança del porc, el dissabte 30 de novembre, a les 7 de la tarda, es va presentar la recerca sobre la Missa de Pastors realitzada per Xavier Bayer.

Es tracta d’una missa que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l’any 1860. Es canta en llatí i s’inspira en les antigues llibertats d’orgue nadalenques, molt habituals als segles XVIII i XIX. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, format per una vintena de membres, amb l’acompanyament d’orgue.

La Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església.


Amb l’objectiu d’incorporar aquest element patrimonial l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedèsque abasta l’àmbit territorial de la vegueria del Penedès, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i  la part meridional de l’Anoia), el mes de desembre de 2018, Xavier Bayer i membres de l’equip de treball de l’Inventari van assistir als assajos del Cor Parroquial de la Llacuna i a la missa de la nit de Nadal. Xavier Bayer també ha fet entrevistes, recerca documental i ha elaborat la fitxa, que està publicada: https://www.immaterialpenedes.cat/fitxa-patrimoni-cultural/La-missa-de-pastors-de-la-Llacuna

La presentació, seguida amb interés i atenció pel públic que omplia la Sala de Plens, forma part del programa Cultura Viva del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va ser organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Ajuntament de la Llacuna, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Llacunencs, del Cor Parroquial de Santa Maria de la Llacuna i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramon Muntaner, de la Diputació de Barcelona, de la Diputació de Tarragona i de l’Obra Social “La Caixa”.
Paral·lelament el Centre d'Estudis Llacunencs ha publicat un estudi monogràfic fet pel mateix Xavier Bayer, amb pròleg de l'estudiós de cultura popular Xavier Orriols, que s'ha repartit a tots els socis del CELL i que és accessible online fent clic a la imatge:

Text: IEP i CELL 

Imatges: Joan Gol i CELL

Comentaris